Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
"Леденика" отново приема туристи
Снимка: БТС
"Леденика" отново приема туристи Събота, 30.05.2020 г., 09:29 ч. В пещерата има малко езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него

Пещерата "Леденика" отново е отворена за посетители.

"Очакваме Ви! Носенето на маски е задължително!", обявиха от общинското предприятие "Спорт и туризъм", което е стопанин на обекта.

Природната забележителност е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”.

Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии. Разходката започва със залата „Преддверие” – това е и най-ниската част на пещерата, в която се образуват ледените скулптури, откъдето идва името й. От „Предверието” посетителите преминават през ниския проход “Плъзнята” и стигат до малка кръгла зала. След нея следва още едно стеснение, за да се достигне до „Голямата концертна зала”. В нея посетителите могат да видят интересни образувания като „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга” и други.

След „Концертната” маршрутът преминава през железни мостове, през малката и голяма пропаст и коридора „Завеските”, за да се достигне до „Бялата зала”.

Туристите, които посещават пещерата, трябва да са с обувки и облекло, подходящи за изкачвания. През лятото средната температура в пещерата е 7-8° С.

С Постановление на Министерския съвет от 1960 г. пещерата „Леденика” е обявена за природна забележителност и е вписана в Списъка на защитените територии и защитени зони в България. Пещерата е включена и в Стоте национални туристически обекта.

Коментари