Mеждународeн космически екипаж излита със SpaceX към МКС

26 август 2023
SpaceX
Снимка от БГНЕС

Четирима астронавти от четири държави и космически агенции се готвят да излетят на борда на ракета на SpaceX до Международната космическа станция (МКС), като стартират мисия, която се очаква да продължи повече от шест месеца. 

Екипажът ще излети на борда на капсулата SpaceX Crew Dragon Endurance в мисията, наречена Crew-7, която ще бъде съвместно наблюдавана от НАСА и SpaceX по пътя към космическата станция. Излитането на капсулата, която ще бъде изстреляна на върха на ракета Falcon 9 на SpaceX от космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида, се очаква в 3:27 сутринта местно време в събота. Последните прогнози от стартовата площадка дават 95% шанс времето да е достатъчно ясно за излитане.

НАСА и SpaceX се насочиха към излитане рано в петък сутринта, но в четвъртък вечера служители внезапно отказаха опита за изстрелване. НАСА разкри, че целта на забавянето е била да даде на инженерите повече време да „препотвърдят необходимите фактори за безопасност“ на животоподдържащите системи на космическия кораб Crew Dragon. Четиримата астронавти на Crew-7 включват Жасмин Могбели от НАСА, който ще бъде командир на мисията; датският астронавт Андреас Могенсен, представляващ Европейската космическа агенция; Сатоши Фурукава от Японската агенция за аерокосмически изследвания или JAXA; и руският космонавт Константин Борисов от Роскосмос.

След излитане капсулата Crew Dragon ще се отдели от ракетата Falcon 9, започвайки своето самостоятелно пътуване през орбита. Космическият кораб ще прекара почти 24 часа във внимателно маневриране към космическата станция, която обикаля на около 420 километра над земната повърхност. Очаква се екипажът да акостира на космическата станция около 8:39 ч. в неделя (по източно време на САЩ). След като се качат на борда, Могбели, Могенсен, Фурукава и Борисов ще се присъединят към седемте астронавти, които вече са в орбиталната лаборатория.

Астронавтите на Crew-7 ще прекарат около пет дни, поемайки операциите от астронавтите на SpaceX Crew-6, които са на космическата станция от март.

Тази мисия бележи осмия полет, управляван от НАСА и SpaceX като част от програмата за комерсиални полети на агенцията, която превозва астронавти до космическата станция след първата мисия на SpaceX през 2020 г. Астронавтите на Crew-7 представляват най-разнообразния в международен план екипаж на SpaceX досега. 

 

Новини