Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Микропластмасата в питейната вода не била опасна
Микропластмасата в питейната вода не била опасна
Микропластмасата в питейната вода не била опасна Четвъртък, 22.08.2019 г., 10:30 ч. СЗО определи риска за здравето на хората като "нисък", но уточни, че са необходими допълнителни изследвания по темата

Световната здравна организация (СЗО) определи като "нисък" риска за здравето от микропластмасата в питейната вода.

Сегашното ниво на малките частици пластмаса в питейната вода не застрашават потребителите, казват от СЗО, но допълват, че са необходими допълнителни изследвания по темата.

Откриването на малки частици пластмаса в питейната и бутилираната вода предизвика голям шум в медиите, но агенцията на ООН не открива директно отражение върху човека.

Според изследването пластмасата в бутилираната вода най-често попада в нея чрез технологията на бутилиране, особено при завиването на пластмасовата капачка.

Изследването на организацията показало, че повечето частици пластмаса в питейната и бутилираната вода са по-големи от 150 микрометра. Това означава, че те не преминават през стените на червата и се изхвърлят от организма чрез храносмилателната система.

Ако има по-малки частици от 150 микрометра, те биха преминали през стените на червата и биха се отложили в други органи.

От СЗО признават, че нямат достатъчно информация дали това се случва и какви са евентуалните последици от него.

Алис Хортън, изследовател на микропластмасите от Великобритания казва, че не трябва да се забравя, че хората са изложени на микропластмаси на много места и по много начини в своето ежедневие и питейната вода е само един от тях.

Коментари