Милиони хора по света проследиха концерта на Андреа Бочели

Великденското изпълнение на италианския тенор се състоя в празната катедрала Дуомо в Милано и беше излъчвано на живо в интернет

13 април 2020
social
Снимка от LUCA ROSSETTI, COURTESY SUGAR SRL, DECCA RECORDS

Десетки милиони хора по света са гледали соловия Великденски концерт на италианския тенор Андреа Бочели в празната катедрала Дуомо, в Милано.

Спектакълът "Музика за надежда" беше предаван на живо в YouTube. Бочели изпълни няколко песни при готическата сграда и завърши с "Amazing Grace", на фона на кадри от пустите улици на Париж, Лондон и Ню Йорк.

Bocelli-Duomo-3-credit-LUCA-ROSSETTI-COURTESY-SUGAR-SRL-DECCA-RECORDS-small.jpg

Концертът е замислен като своеобразна молитва за по-бързо превъзмогване на настоящата криза и връщане към проблемите на нашето собствено бъдеще, и бъдещето на планетата, обясни изпълнителят.

Милано е столица на регион Ломбардия - най-тежко засегнатия от заразата в Италия - с повече от 9000 смъртни случая.

Уникалният концерт за любов, изцеление и надежда чрез силата на музиката се случи по покана на кмета на град Милано и катедралата.

Бочели споделя: “Ще пазя емоцията от това безпрецедентно и дълбоко преживяване, на този Свят Великден, който извънредната ситуация направи болезнен, но в същото време още по-плодотворен, такъв ден, който ще остане сред най-скъпите ми спомени завинаги. Любовта е дар. Да я създаваш и отглеждаш е основна цел в живота. И отново се чувствам задължен на живота. Моята благодарност е към всички онези, които помогнаха това събитие да се случи, управата на град Милано и катедралата, и към всички останали, които приеха поканата и се обединиха в планетарна прегръдка за кураж, доверие, оптимизъм, сигурност в нашата вяра.”

Акомпаниран единствено от органиста на катедралата “Duomo”, Емануеле Вианели, Бочели изпълни специално подбрана селекция от произведения за глас и орган. Тенорът завърши концерта като запя "Amazing Grace" без музикален съпровод пред входа на катдралата.

Bocelli-Duomo-6-credit-LUCA-ROSSETTI-COURTESY-SUGAR-SRL-DECCA-RECORDS-small.jpg

Бочели, заедно с фондацията, която носи неговото име, е посветен на кампанията в борбата с COVID-19. Andrea Bocelli Foundation (ABF) започна да набира средства за подпомагане на болници и осигуряване на всички необходими иснтрументи и екипировка за предпазване на медицинските екипи.

Новини