Монтана забранява TikTok на територията си

18 май 2023
TikTok
Снимка от БГНЕС

Американският щат Монтана е първият в страната, който ще въведе забрана за използването на популярното китайско приложение за смартфони TikTok. Ако проектозаконът преодолее очакваните правни предизвикателства, той ще влезе в сила от 1 януари 2024 г.

Губернаторът на щата Грег Джианфорте подписа закона в сряда и в изявление обяви: "Днес Монтана предприема най-категоричната стъпка сред американските щати с цел да защити личните данни и чувствителната информация на своите граждани от действията на Китайската комунистическа партия".

В Twitter той добави, че е възложил на своя главен секретар за защита на информацията да подготви подобни мерки срещу всяко друго мобилно приложение, което може да служи на правителства на противникови държави за събиране на данни на американски граждани. 

Чрез този закон приложението няма да бъде достъпно за теглене и инсталиране на територията на Монтана. 

От TikTok отговориха, че действията на губернатора нарушават Първата поправка в американската конституция за свободата на изразяване и ще направят всичко по силите си да защитят правата на своите потребители в Монтана, както и извън щата. 

Според новата забрана щатските власти ще могат да налагат глоба от 10 000 долара дневно на онлайн магазин или на самия TikTok всеки път, когато приложението е достъпно или бъде изтеглено от потребител. 

През март американското правителство забрани TikTok за всички устройства, използвани от държавни служители. 

TikTok набра скорост по време на пандемията и има над 1 милиард потребители, сред които и много световни знаменитости. 

Новини