Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Мюзикълът „Клетниците“ с премиера в Софийската опера
Мюзикълът „Клетниците“ с премиера в Софийската опера
Мюзикълът „Клетниците“ с премиера в Софийската опера Вторник, 26.11.2019 г., 10:22 ч. Постановката на Камерън Макинтош е на сцена над 30 години

Софийската опера и балет представя най-играния мюзикъл на всички времена „Клетниците“. Премиерата е на 6-и декември от 19 часа. Легендарната сага по музика на Клод-Мишел Шьонберг и либрето и адаптация на Ален Бублил, пресъздава революционния устрем във Франция от времената на поредната трансформация в държавното управление на страната, описани във вечната едноименна класика на Виктор Юго.

За да съпреживее публиката истински затрогващата история на каторжника Жан Валжан, Козет, Гаврош, Тенардие и другите герои, режисьорът на спектакъла Пламен Карталов разчита на артисти, сред които се отличават имената на: поп идола и актьор Орлин Павлов, звездите на мюзикъла - Владимир Михайлов, Весела Делчева, Богомил Спиров, Атанас Сребрев, Вениамин Димитров, Румен Григоров, Пламен Гранжан, Деница Шопова, Юлияна Тодорова, Весела Янева и други.

Поставянето на  софийска сцена на „Клетниците“  е сбъдването на моя мечта от 1987 г.“, каза преди премиерата акад. Пламен Карталов и обеща на зрителите да остане верен на стила си и да им предложи  едно невероятно изживяване, гарантирано от актьорската игра, музиката и сценичната адаптация в спектакъла. 

Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от носителя им – най-успешния и влиятелен музикален продуцент в света Камерън Макинтош, който държи правата и за още два от най-дълго игралите се в историята на Бродуей постановки на мюзикълите „Фантомът на операта“ и „Котките“. Избраните чрез прецизен кастинг актьори са били одобрени от продуцентската компания в Лондон.

Постановката на Камерън Макинтош на мюзикъла „Клетниците“ е на сцена над 30 години, с над 120 млн. зрителска аудитория в 52 страни и е изпят на 22 езика.

Композиторът Шьонберг прави през 1978 г. концептуален албум по романа на Виктор Юго, със стихове на Бублил, а по-късно двамата преработват албума в мюзикъл. Първата му постановка е в Париж през 1980 г. Пет години по-късно мюзикълът е поставен на Уест Енд в Лондон и се превръща във феномен в жанра. Английският вариант е поставен през 1987 г. в Ню Йорк, където става супер хит. Първоначално критиката е доста негативна спрямо творбата, но още с първата си поява на сцената публиката я приема положително, с голям интерес и затова и до днес „Клетниците“ се възприема за истинска класика в жанра. През 2016 г. Би Би Си 2 нарича „Клетниците” най-добрия мюзикъл на всички времена.

Мюзикълът, който поставя рекорд по дълголетие, е по сюжет на едноименния роман на Виктор Юго, който авторът завършва през 1862 г. Основният разказ в него се гради около образа на бившия каторжник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки тъмното си минало. Започвайки през 1815 г. повествованието достига своята кулминация през 1832 г. с Юнското въстание в Париж на барикадите като следва живота и отношенията на няколко персонажа и конкретно страданията на бившия каторжник Жан Валжан и неговото изкупление.

Всеки ден трябва да послушаш поне една песен, да погледнеш хубава картина и да прочетеш поне едно мъдро изречение”. Към тези вдъхновяващи мисли на Гьоте, нека признаем и сбъднатите пророчески думи на Хичкок, че от романа на Виктор Юго „Клетниците” става и прекрасен мюзикъл”, споделя режисьорът Пламен Карталов. “Ще добавя и своето пожелание: трябва да се види и чуе поставеният вече и в България, на сцената на Софийската опера, истински триумфиращият 35 години по всички световни сцени феноменален мюзикъл на Бублил и Шьонберг “Клетниците”.

Следващите представления на „Клетниците“ в Софийската опера и балет са на: 7, 8, 10, 11, 12, 13 декември 2019 г. от 11ч. и 19ч. и на 9, 10, 11, 12 януари 2020 г. от 19ч.

Коментари