На 98 години почина Пиер Карден

Френският стилист от италиански произход беляза модата на ХХ век

29 декември 2020
social
Снимка от БТА

На 98 години почна прочутият френски стилист от италиански произход Пиер Карден, съобщи агенция АФП, позовавайки се на семейството му. Той беляза модата на ХХ век със своя иновативен стил и дръзки идеи.

Пиетро Карден се ражда на 2 юли 1922 г. в Сан Биаджо ди Калалта, селце в провинцията на Тревизо. Скоро семейството се преселва в Централна Франция, където той расте до 1939 г., а след това се премества във Виши, за да стане чирак на един шивач. С избухването на Втората световна война Пиер служи в Червения кръст и страстта по доброволчеството няма да го изостави през целия му живот.

След войната намира работа при известната модистка Елза Скиапарели. През 1947 г. Кристиан Диор го прави ръководител на своите ателиета, след като друг колега с голямо име по онова време – испанецът Баленсиага, го е отхвърлил. При Диор започва истинската кариера на Карден.

През 1950-а той създава собствена модна къща, носеща неговото име, а на следващата година за него научава и широката публика благодарение на многобройните пищни и зрелищни костюми, които проектира за маскения бал във Венеция.

През 1953 г. Пиер Карден представя първата си самостоятелна колекция висша мода. Въпреки че стартира с елитни творения, в душата си той е демократ на модата: с поглед, винаги насочен в перспектива, той по интуиция усеща, че бъдещето на модата е на улицата, в дрехите, които „обикновените“ хора носят, и скоро започва да работи с тази цел. Карден е един от първите дизайнери, които използват стила унисекс (в колекцията си от 1958 година), което се счита за много авангардно за времето си. Една от неговите музи е балерината Мая Плисецкая.

В 1960 г. нарушава традиционния подход към модата като изкуство предимно за жени и създава първата колекция за мъже. Има около 500 патента. Той е един от първите, който се обръща към джинсовите тъкани за създаване на младежка модна линия.

Стилистът често предоставя място за творенията на обещаващи млади дизайнери, превръщайки се по този начин и в моден търсач на таланти. Обсебен от технологиите и от идеята как ще се облича човечеството през идните десетилетия, неговите идеи започват да се насочват все по-напред във времето. Той предпочита изкуствено синтезираните материи и геометричните форми: още през 1967 г. създава „Космос“ - дълга дреха, „заобиколена“ от пръстени „сателити“, през следващите години идват роклите от pvc, пуловерите „пашкул“, очилата-маска, лачените шорти и ботушки. Едно от може би най-емблематичните му творения е Bubble Dress – роклята, увековечаваща прочутата му вила на френското крайбрежие, Bubble House, построена в сътрудничество с архитекта Анти Ловаг и съставена от многобройни „мехурчета“ във футуристичния стил на 60-те. През 1979-а моделите му за пръв път дефилират на Великата китайска стена – оттогава стилистът избира възможно най-зрелищни локации за своите ревюта – от пустинята до средновековни селища.

"Когато си отида от този свят, ще има, разбира се, наследници. Става въпрос за трима млади дизайнери с големи способности, които не трябва да ме копират", каза за АФП Пиер Карден през 2019 г. 

Новини