Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество
На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество
На Бъдни вечер семейството се събира в очакване на Рождество Понеделник, 24.12.2018 г., 10:01 ч. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите

Днес християнският свят се подготвя за един от най-светлите семейни празници - Коледа или раждането на Исус Христос. На Бъдни вечер според Библията започват родилните мъки на Дева Мария.

В тази празнична вечер семейството се събира в очакване на появата на Спасителя, а домът е изпълнен с домашен уют и топлина.

В 18:00 ч. в катедралата "Св. Александър Невски" в София започва празничната литургия, която ще бъде отслужена от Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Според традицията тази вечер стопанинът на дома прекадяването дома, двора и трапезата, за да се прогонят злите духове. След това чете молитва, разчупва питата с парата и първото парче от нея оставя пред иконата - за Бога и неговата майка. Второто парче е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината. Според обичая по време на яденето не се става, за да не си тръгне берекетът от къщата.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

На Бъдни вечер завършват 40-дневните коледни пости. Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Богова пита", "Божичник", "вечерник", "светец" или "харман". Той е замесен с "мълчана вода" от момата или от млада булка, като брашното е пресято през три сита. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и домашните животни. Освен този хляб, момата носи и "вит-превит кравай", който е предназначен за коледарите.

Върху трапезата се нареждат нечетен брой постни ястия - 7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз или боб, сарми, боб, варено жито, печена тиква, ошав, плодове, орехи. Според традицията колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Според народните обичаи под трапезата стопанката слага слама, която замества сламата в яслата на новородения Христос. Тази слама не се изхвърля, а се поставя в градината, под плодните дръвчета, за да раждат повече.

Не се изхвърля и пепелта от Бъдника – голямо дърво, което гори в огнището цяла нощ, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.

Днешната коледна елха замества Бъдника - пън от плодовито дърво, който традиционно гори цяла нощ на 24-и срещу 25-и декември в огнището. По горенето на Бъдника се гадае и каква ще е годината. Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия Бъдник.

Коментари