Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Наградите "Оскар" с нови изисквания от 2025 г.
Наградите
Наградите "Оскар" с нови изисквания от 2025 г. Сряда, 09.09.2020 г., 14:24 ч. Целта на промените е засилване на представителството на расовите и етническите малцинства, жените, хората с увреждания и тези с нестандартна сексуална ориентация

Филмите, които се надяват да се състезават за "Оскар" за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за многообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки.

Академията излага четири "стандарта", с прилагането на които се надява да засили представителството и включването в пред и зад камера на участници от различни раси, на жени, хора с увреждания и такива с нестандартна сексуална ориентация.

За 96-та церемония през 2025 г. само продукции, които са изпълнили поне два от посочените стандарти, ще могат да се класират за наградата.

Номинациите често са обект на критика за дискриминация. Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite.

Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

За церемонията на наградите, които се проведоха тази година, бяха поканени 819 нови членове да гласуват, от които 45% са жени и 36% не са бели. Сега от Академията казват, че са удвоили броя на жените членове и утроили броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат само такива, в които участват представители на недостатъчно включваните групи, като жени, LGBT+ и хора с увреждания.

Тези изисквания ще се прилагат за филмите, направени през 2024 г.

Коментари