Най-редкият и ценен албум в света ще бъде изложен в галерия

28 май 2024
Wu Tang Clan
Снимка от БГНЕС

Албум, който е толкова рядък и ценен, че малцина са го слушали, ще бъде изложен в австралийска галерия.

Поместен в богато украсена сребърна кутия, „Once Upon a Time in Shaolin“ – записван тайно от Wu-Tang Clan в продължение на шест години – е проектиран да бъде произведение на изкуството. Съществува само едно копие на CD.

Записът на легендарната хип-хоп група е най-скъпият, продаван някога. В момента е даден назаем на Музея за старо и ново изкуство на Тасмания. В продължение на 10 дни през юни Mузеят ще бъде домакин на малки партита за слушане, където публиката ще има възможност да чуе подбрана 30-минутна извадка от албума. Той е част от изложбата "Namedropping", която разглежда статута, известността и "човешкото търсене".

„От време на време се случва обект на тази планета да придобие мистични характеристики, които надхвърлят неговите материални обстоятелства“, каза Jarrod Rawlins, директор по кураторските въпроси на Музея.

Формирана в Стейтън Айлънд в началото на 90-те години, групата Wu-Tang Clan е известна с това, че е направила революция в хип-хопа, но също така и заради текстовете си, изпълнени с насилие и сексуално съдържание.

Записан в Ню Йорк и продуциран в Маракеш между 2006 и 2013 г., албумът „Once Upon a Time in Shaolin“ включва деветимата живи членове на групата, както и участие на поп иконата Cher и актрисата от „Игра на тронове“ Carice Van Houten. Групата смятала, че музиката е била обезценена от онлайн стрийминга и пиратството, и решила да възприеме „400-годишен подход в ренесансов стил, като предложи албум като поръчкова стока“.

Уникалното издание включва ръчно гравирана никелова кутия и подвързан с кожа ръкопис, съдържащ текстове и сертификат за автентичност - и правно обвързващо условие, че собственикът не може да издава песните, 31 на брой, в продължение на 88 години.

Продуцентът RZA го оприличи на произведение на Пикасо или на древен египетски артефакт.

„Това е по-скоро уникален оригинал, отколкото мастър копие на албум“, каза той, когато записът беше пуснат в продажба през 2015 г.

В резултат много малко хора на планетата днес са чували части от песните в записа. Група от потенциални купувачи и медии чуха 13 минути от албума през 2015 г. Опозореният изпълнителен директор на фармацевтична компания Мартин Шкрели, който купи албума за 2 милиона долара, пусна откъси от музиката в YouTube, за да отпразнува победата на Доналд Тръмп на изборите през 2016 г. През 2018 г. Шкрели беше принуден да го предаде на американските прокурори, след като беше осъден за измама на инвеститори, и след това записът беше продаден на колектива за цифрово изкуство Pleasr.

В изявление от Pleasr казаха, че партитата за слушане, организирани от Музея между 15 и 24 юни, ще допринесат за реализирането на "смелата визия на групата да направи албум с едно копие като произведение на изкуството".

Magic - Музиката, която обичаш

Новини