Намаляват ДДС за бебешките стоки благодарение на Пеевски, Карадайъ и Цонев

Депутатите от бюджетната комисия приеха предложението на тримата народни представители от ДПС

04 юни 2020
social
Снимка от kanal3.bg

Депутатите от бюджетната комисия приеха на второ четене предложението за 9% ДДС върху продукти за бебета като млека, пюрета и пелени. То беше внесено от депутата от ДПС Делян Пеевски и неговите колеги - председателят на Движението Мустафа Карадайъ и зам-шефът на парламентарната група Йордан Цонев. 

Според поправките на закона за ДДС намалението ще важи за детските храни за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, включително за памперси.

Към Закона за данък добавена стойност ще се създаде ново приложение. В него се посочва кои храни и детски фармацевтични продукти ще се облагат с по-ниско ДДС. Това са адаптирани бебешки млека, прахообразни каши за бебета или за малки деца, хомогенизирани зеленчукови или плодови пюрета в съдове с нетно тегловно съдържание, ненадвищаващо 250 грама. Включени са и пюретата от месо, риби, зеленчуци, плодове или ядки с тегло до 250 г.

Мотивът за намалението на ДДС с 11% е да бъдат храните и фармацевтичните продукти по-лесно достъпни за повече български семейства. Още при внасянето на текстовете депутатите от ДПС се аргументираха така: "Длъжни сме пред обществото да осигурим на децата – нашето бъдеще – пълноценни условия за отглеждане и развитие, независимо от ситуацията, в която се намираме".

Новини