Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
​​​​​НАСА откри извънземен океан на спътника на Юпитер – Европа
​​​​​НАСА откри извънземен океан на спътника на Юпитер – Европа
Снимка: Wikipedia
​​​​​НАСА откри извънземен океан на спътника на Юпитер – Европа Сряда, 04.12.2019 г., 14:35 ч. Проучванията показват наличието на 2100 тона вода, което означава, че на повърхността на Европа съществува възможност за някаква форма на живот.

сензационно откритие обявиха от Американската космическа агенция. Съобщението на НАСА гласи, че специалисти са открили извънземни води, което потвърждава възможността за съществуване на живот извън пределите на земното кълбо.

НАСА започва търсенето на извънземни води преди повече от 40 години, като най-много внимание е отделено на един от четирите най-големи спътника на Юпитер – Европа. Снимките, направени от космическия апарат Voyager от близко разстояние, са потвърдили изхвърляне на водна пара през пукнатина в ледената повърхност на спътника.

Според данните на космическата агенция, вероятността в ледника да има течна вода продължава да е много висока, но тя не може да се види заради ледената кора.

Експертите на НАСА потвърдиха, че парните емисии (някои могат да достигнат височина от няколко десетки километра) на повърхността на Европа потвърждават наличието на течна вода (океан) под дебелата ледената кора, която не замръзва поради горещото ядро на спътника, нагрято от притеглянето на Юпитер.

Тази теория е потвърдена с помощта на инфрачервени лъчи. Проучванията показват наличието на 2100 тона вода, което означава, че на повърхността на Европа съществува възможност за някаква форма на живот.

 

Коментари