Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки
НАСА в готовност да премести МКС заради опасни отломки Вторник, 02.04.2019 г., 17:26 ч. Рискът от сблъсък на Международната космическа станция с отломки е нараснал с 44% за последните 10 дни

НАСА нарече унищожението на сателит от индийска ракета „ужасно нещо”, което може да заплаши Международната космическа станция (МКС), съобщава Би Би Си.

Ръководителят на космическата агенция Джим Бриденстайн предупреди, че рискът от сблъсък на Международната космическа станция с отломки е нараснал с 44% за последните 10 дни заради теста.

НАСА има готовност да я премести, ако се наложи.

Бриденстайн остро критикува тестовете на подобни анти сателитни оръжия. Той добави, че НАСА е засякла 400 отломки в орбита и е проследила 60 парчета с големина над 10 см. 24 отломки представляват потенциална заплаха за станцията.

В края на миналия месец Индия унищожи, летящ на орбита на 300 км от Земята, сателит при пробно изстрелване на ракета. Така страната влезе в космическата "суперлига", каза премиерът Нарендра Моди.

"Преди известно време нашите учени свалиха сателит, намиращ се на ниска околоземна орбита", каза Моди в рядко телевизионно обръщение към нацията. "Това е момент на гордост за Индия", добави той.

Коментари