Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Необходими са инвестиции за адаптиране към климатичните промени
Необходими са инвестиции за адаптиране към климатичните промени
Необходими са инвестиции за адаптиране към климатичните промени Вторник, 10.09.2019 г., 10:14 ч. Група лидери от сферите на бизнеса, политиката и науката смятат, че така страните ще избягват катастрофални загуби

Група лидери от сферите на бизнеса, политиката и науката призоваха за огромна инвестиция за адаптиране към изменението на климата през следващото десетилетие. Аргументът е, че това ще донесе значителна възвръщаемост, тъй като страните ще избягват катастрофални загуби и ще засилят икономиките си.

Глобалната комисия по адаптация, състояща се от десетки видни фигури, сред които съоснователят на "Майкрософт" Бил Гейтс, бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун и главната изпълнителна директорка на Световната банка Кристалина Георгиева, призова правителствата и бизнеса да се заемат със справянето с неизбежните последици от изменението на климата, в допълнение към опитите да го ограничат.

В своя доклад на 81 страници експертите предложиха да бъдат инвестирани 1,8 трилиона долара между 2020 и 2030 г. в области като системи за ранно предупреждение, инфраструктура, която може да издържи на повишаващото се морско равнище и екстремни климатични условия, както и стимулиране на селското стопанство за справяне със сушите и увеличаване на оскъдните водни ресурси. 

Коментари