Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Ню Йорк забранява да се режат ноктите на котките
Ню Йорк забранява да се режат ноктите на котките
Ню Йорк забранява да се режат ноктите на котките Четвъртък, 06.06.2019 г., 09:23 ч. Според законодатели от двете основни партии в щата процедурата е "варварска и нечовешка"

Ню Йорк може да се превърне в първия американски щат, който ще забрани рязането на котешките нокти, съобщи Би Би Си.

Във вторник законодатели и от двете основни партии в града гласуваха, че процедурата е незаконна, освен в случаите, когато това е необходимо за котката. Губернаторът Андрю Куомо трябва да прегледа и подпише законопроекта, преди той да се превърне в закон.

Критиците на процедурата казват, че котешкото „обезноктяване“ - което включва отрязване на част от костта, на която расте нокътя - е "варварско и нечовешко". Но Нюйоркското ветеринарно медицинско общество твърди, че то все още трябва да бъде вариант, ако котката е заплашена да бъде изоставена от стопаните си.

Рязането на ноктите на котките е незаконно в много страни в Европа, включително във Великобритания, както и в Бразилия, Израел, Австралия и Нова Зеландия.

Защо въпросът е толкова спорен - и защо все още се случва в САЩ? Защо хората деформират котките си?

Най-често срещаният вид на рязане на нокти се нарича "onychectomy" - тя включва рязане на костите, от които израства нокътя със скалпел или лазер. Критиците сравняват това с отрязването на нечии пръсти или горните фаланги на пръстите и казват, че процедурата може да повлияе на равновесието на котката.

Има някои случаи, при които операцията е необходима от медицинска гледна точка, "ако има лоша инфекция в нокътното легло или тумор", казва д-р Сара Ендърсби, мениджър по ветеринарното развитие в „International Cat Care“, благотворителна организация. Въпреки това, добавя тя, много хора премахват ноктите на котките си, за да им попречат да надраскат мебелите, което тя нарича "по същество акт на осакатяване, направено, за да променим котката в наша полза".

Нагласите се различават значително отвъд Атлантическия океан. Докато много европейски страни подписаха договор, забраняващ практиката в началото на 90-те години, проучване през 2011 г. установи, че 55% от американските собственици на котки са заявили, че е добре да се отрежат ноктите котките им.

"За разлика от тези места, в Обединеното кралство "обезноктяването“ винаги е било рядко, дори преди да бъде обявено за незаконно през 2006 г.", казва проф. Даниел Ган-Мур, ветеринарен лекар и професор в Единбургския университет. "Това беше нещо, което не бяхме учили в университета. Стана забранено, тъй като повечето американци дойдоха в Обединеното кралство с котки без нокти", сподели ученият.

Защо Великобритания и САЩ имат толкова различна култура по отношение на домашните котки?

"Голямата разлика е, че много повече котки в САЩ се отглеждат изключително на закрито", казва д-р Сара Елис, експерт по котешко поведение в „International Cat Care“. Проучванията показват, че само около 20% от домашните котки във Великобритания живеят изцяло на закрито и че повечето собственици в Европа също позволяват на котките си да се разхождат навън. Смята се обаче, че делът на живеещите изцяло в домовете котки в САЩ е много по-висок.

Това е нещо, което Джъд Бърдсол, любител на котки и бивш американски дипломат, който сега живее във Великобритания, забелязва. "Когато обикаляте село в Обединеното кралство, виждате много котки навън. Не мога да си спомня да съм виждал котка навън в САЩ, където се третират като домашни любимци", каза той пред Би Би Си.

Експертите смятат, че американците са по-склонни да държат котките на закрито, защото много от тях живеят във високи сгради в града. В същото време в селските райони в САЩ има по-голяма вероятност да бъдат нападнати от хищници като койоти и вълци. На открито котките могат да намерят по-подходящ материал за драскане - като дървета. Също така не е безопасно да се премахват ноктите на котките, които излизат навън, тъй като може да се нуждаят от тях, за да се предпазят.

„Въпреки това има и културна разлика“, казва Бърдсол. „За американците това е въпрос на свобода и удобство - правото на свобода да взимате решения по отношение на това как да отглеждате своята котка и удобството, след като веднъж премахнете ноктите, че никога няма да се притеснявате за себе си или за мебелите си, че ще бъдат издраскани.“

"За разлика от това, във Великобритания всяка загриженост за свободата и удобството е значително по-малка от загрижеността за благосъстоянието на котката - немислимо е да се премахват котешките нокти в Европа.", казва той.

Коментари