Обявиха кога излиза "последната песен" на Beatles, създадена с помощта на ИИ

26 октомври 2023
Paul McCartney
Снимка от БГНЕС

Най-после стана ясно кога ще се появи "последната песен" на Beatles. От ливърпулската четворка съобщиха, че "Now And Then" ще излезе на 2-и ноември.

Информацията за сингъла предизвика огромен интерес, особено заради казаното от Paul McCartney, че за създаването му е използвана помощта на изкуствен интелект (ИИ). Това е последният запис, в който на практика участват и четиримата членове на групата, двама от които вече не са между живите. 

John Lennon за първи път написва песента и записва демо с пиано и вокали в края на 70-те години на миналия век в дома си в сградата "Dakota" в Ню Йорк, съпругата му Yoko Ono предава песента на McCartney, Ringo Starr и George Harrison през 1994 г., заедно с демо версиите за "Free As A Bird" и "Real Love".

И двете песни са завършени и издадени в средата на 90-те като част от проекта „Anthology“ на групата и те правят същото с новата песен. Използвана е аудио технология, приложена и в аплодираната от критиката документална продукция за групата „Get Back“ на Peter Jackson. Същата технология е използвана и за ремикс от 2022 г. на техния основен албум „Revolver“. Сега чрез нея са изолирани елементи от песента и е добавена яснота на вокалите и пианото на Lennon.

„Ето го, гласът на John, кристално чист“, каза McCartney в трейлър. „Доста е емоционално. И всички свирим в него, това е истински запис на Beatles. През 2023 г. да продължавам да работя върху музиката на Beatles и да издам нова песен, която публиката не е чувала, мисля, че това е нещо много вълнуващо“.

Starr се съгласява:

„Усещането беше най-близкото възможно до това да го имаме отново с нас в стаята, така че беше много емоционално за всички. Сякаш John беше там, знаете ли“.

Включваща партии на електрическа и акустична китара, записани от Harrison през 1995 г., заедно с нов запис на барабани и бек вокали от Starr, плюс бас и бек вокали от McCartney, в песента е добавена партия на китара, вдъхновена от Harrison, и на пиано, базирана на оригиналната композиция на Lennon.

„Още през 1995 г., след няколко дни в студиото, докато работехме по парчето, George стигна до заключението, че техническите проблеми с демото са непреодолими и че не е възможно да се завърши песента така, че да покрива високите стандарти за качество“, каза вдовицата на Harrison, Olivia. „Ако беше тук днес, Dhani [синът на Harrison] и аз знаем, че щеше да се присъедини към усилията на Paul и Ringo в завършването на записа на "Now And Then"“.

Синът на John, Sean Ono Lennon, добави: 

„Беше невероятно трогателно да ги чуя да работят заедно след всичките тези години, в които татко го няма. Това е последната песен, която баща ми, Paul, George и Ringo направиха заедно. Това е като капсула на времето и усещането е сякаш е било предначертано да се случи". 

„Now And Then“ ще излезе на 2-и ноември по формата на сингъл албум, в който ще бъде и дебютния британски сингъл на групата от 1962 г., "Love Me Do" - обединяване на първото и последното издание на легендарния състав. 

В петък, 3-и ноември, ще бъде публикувано и музикално видео, а на 1-и ноември ще има и 12-минутен документален филм по сценарий и режисура на Oliver Murray.

Новини