Очаквано Мария Бакалова получи и номинация за "Оскар"

Българската актриса ще се бори в категорията за поддържаща женска роля

15 март 2021
social
Снимка от twitter

Мария Бакалова получи номинация за "Оскар" за поддържаща женска роля във филма "Борат 2". Тя е първата българка, която получава шанс за статуетка от американската Академия за кинематографично изкуство и наука, най-престижното отличие в света на киното.

"Mанк" на David Fincher получи най-много номинации за 93-ата церемония по връчване на наградите "Оскар". Филмът ще се бори за статуетка в 10 категории, а за първи път в историята на Академията за кинематографично изкуство и наука две жени са номинирани за режисьор - Chloé Zhao и Emerald Fennell.

Осем филма получиха шанс за титлата най-добър филм. Освен "Манк", това са "Момиче с потенциал" на Fennell, "Земя на номади" на Zhao, "Юда и черният месия","Бащата", "Без звуци в живота”, "Минари” и “Процесът срещу Чикаго 7”.

Режисьорската категория отбеляза исторически напредък. Само пет жени в цялата история на наградите са номинирани в нея. Този път в нея са включени цели две женски имена. Zhao е първата жена от азиатски произход, която попада в нея. Освен Emerald Fennell, останалите номинирани са Lee Isaac Chung за “Минари”, David Fincher за “Манк” и Thomas Vinterberg с “Another Round”.

Номинациите бяха обявени на живо от Лондон от актрисата Priyanka Chopra Jonas и певеца Nick Jonas. Наградите досега щяха да са в миналото, но заради пандемията церемонията беше отложена с два месеца и ще се проведе на 25-и април. От Академията потвърдиха, че събитието ще се проведе по традиция в театър "Долби" в Лос Анджелис, но ще има включвания и от историческата "Union Station" в Ел Ей.

Номинираните за главна женска роля са Carey Mulligan от "Момиче с потенциал", Frances McDormand от "Земя на номади", Viola Davis за "Ма Рейни, Майката на блуса", Vanessa Kirby в “Pieces of a Woman” и Andra Day за "САЩ срещу Били Холидей".

Chadwick Boseman ("Ма Рейни, Майката на блуса"), Riz Ahmed (“Без звуци в живота”), Anthony Hopkins (“Бащата), Gary Oldman ("Манк") и Steven Yeun (“Mинари”) ще се борят в категорията за актьор в главна роля.

Мария Бакалова отново има силна конкуренция - тя се изправя срещу Glenn Close в “Hillbilly Elegy”, Olivia Colman в "Бащата", Amanda Seyfried за участието ѝ в "Манк" и Yuh-Jung Youn в “Mинари”.

Колегата на Бакалова в "Борат 2", Sacha Baron Cohen, получи номинация в категорията за поддържаща мъжка роля с участието си в “Процесът срещу Чикаго 7”. Останалите претенденти са Leslie Odom Jr. за "Една нощ в Маями", Daniel Kaluuya за "Юда и черният месия", Paul Raci за “Без звуци в живота”, и LaKeith Stanfield за "Юда и черният месия".

В категорията за чуждестранен филм се състезават продукции от Босна и Херцеговина, Дания, Хонконг, Румъния и Тунис.

Новини