Очакват рекордна цена за портрет на Мерилин Монро

Картината на Анди Уорхол ще бъде предложена на търг

08 май 2022
social
Снимка от БГНЕС

Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол ще бъде предложен на търг в Ню Йорк в понеделник. Очаква се творбата със заглавие “Shot Sage Blue Marilyn”, подписана и датирана от 1964 г., да се продаде за най-малко 200 милиона долара. 

Ако се постигне такава цена, това ще бъде най-скъпата картина от 20 век, продавана на търг. В момента рекордът държи “Жени от Алжир” на Пикасо, която беше продадена за 179.4 милиона долара през 2015 г.  

От аукционна къща “Christie’s” прожектират картината върху фасадата на Рокфелер център в Манхатън от 29-и април, като изображението ще остане там до 13-и май. 

Рекордната цена за картина на Уорхол беше платена през 2013 г. - 104.5 милиона долара за “Silver Car Crash (Double Disaster)”.

Портретът на Монро, който ще бъде предложен за продажба, е само един от многото направени от художника след смъртта на холивудската икона от свръхдоза през август 1962 г. Серията е известна като “Shot” (изстрел), след като посетител в студиото на Уорхол “Фабриката” в Манхатън стреля по портретите, които по-късно са поправени от нанесените щети. 

“Christie’s” определят портрета като “съвременна Мона Лиза”.

 

Новини