The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Очакват рекордна цена за портрет на Мерилин Монро
Очакват рекордна цена за портрет на Мерилин Монро
Снимка: БГНЕС
Очакват рекордна цена за портрет на Мерилин Монро Неделя, 08.05.2022 г., 11:33 ч. Картината на Анди Уорхол ще бъде предложена на търг

Портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол ще бъде предложен на търг в Ню Йорк в понеделник. Очаква се творбата със заглавие “Shot Sage Blue Marilyn”, подписана и датирана от 1964 г., да се продаде за най-малко 200 милиона долара. 

Ако се постигне такава цена, това ще бъде най-скъпата картина от 20 век, продавана на търг. В момента рекордът държи “Жени от Алжир” на Пикасо, която беше продадена за 179.4 милиона долара през 2015 г.  

От аукционна къща “Christie’s” прожектират картината върху фасадата на Рокфелер център в Манхатън от 29-и април, като изображението ще остане там до 13-и май. 

Рекордната цена за картина на Уорхол беше платена през 2013 г. - 104.5 милиона долара за “Silver Car Crash (Double Disaster)”.

Портретът на Монро, който ще бъде предложен за продажба, е само един от многото направени от художника след смъртта на холивудската икона от свръхдоза през август 1962 г. Серията е известна като “Shot” (изстрел), след като посетител в студиото на Уорхол “Фабриката” в Манхатън стреля по портретите, които по-късно са поправени от нанесените щети. 

“Christie’s” определят портрета като “съвременна Мона Лиза”.

 

Коментари