The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Океаните се затоплят по-бързо от очакваното
Океаните се затоплят по-бързо от очакваното
Океаните се затоплят по-бързо от очакваното Петък, 11.01.2019 г., 14:45 ч. Това може да увреди кораловите рифове, както и да повлияе на климата, според учени

Океаните се затоплят по-бързо от очакваното, което може да увреди кораловите рифове, както и да повлияе на климата, съобщи "Ройтерс", като се позова на сп. „Сайънс”.

Възможно е и да бъде поставен рекорд за 2018 г., сочи анализ на специалисти от Китайската академия на науките.

Учените предупреждават, че това е причината за покачване на нивото на океаните, тъй като при затоплянето се разширяват и подхранват по-интензивни урагани и други екстремни климатични явления.

Хиляди плаващи роботи регистрират океанската топлина през последните десетилетия.

Също така е възможно да се понижи съдържанието на кислород и така да пострадат кораловите рифове, които са много важни за морските обитатели.

Водещи климатолози обявиха миналата година, че светът разполага с около 12 години, за да разреши проблема с парниковите газове, или рискува да се сблъска с най-тежките последствия от климатичните промени - недостиг на вода и храна, по-силни бури, големи горещини и други екстремни метеорологични условия, и покачващо се морско равнище.

С помощта на събраните данни учените са документирали повишаване в интензитета на валежите и по-мощни урагани като "Харви" през 2017 г. и "Флорънс" през 2018 г.

Океаните се явяват като енергиен източник за ураганите, които могат да станат още по-силни в резултат на покачващите се температури.

Коментари