Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Оневиниха Shakira по обвинението за плагиатство
Оневиниха Shakira по обвинението за плагиатство
Оневиниха Shakira по обвинението за плагиатство Петък, 17.05.2019 г., 09:00 ч. Испански съд се произнесе по случая с дуета на певицата с Carlos Vives "La Bicicleta"

Испански съд оневини певците Shakira и Carlos Vives по обвинение за плагиатство, като не даде ход на иска, подаден от кубински певец и продуцент срещу тях.

Liván Rafael Castellanos твърди, че Shakira и Vives са заимствали мотиви от песента му "Yo te quiero tanto" от 1999 г. за хита си "La Bicicleta". Парчето на Shakira и Carlos Vives спечели две от трите големи награди "Грами" за латино музика през 2016 г., включително песен и запис на годината.

Основните прилики между песните са в текста на припева - "мечтая толкова за теб, толкова те обичам" в "La Bicicleta", при "обичам те, толкова те обичам" на Liván. Заключението на съдията е, че това не е достатъчно. "Става дума за разпространен израз, използван във всякакви песни и текстове", казва той. Що се отнася до мелодията, съдът не вижда обща точка в темпото и хармониите.

На 27-и март Shakira увери в съда, че никога не е чувала песента на Liván. Решението на търговския съд в Мадрид може да бъде обжалвано.

През 2014 г. нюйоркски съд заключи, че хитът "Loca" на Shakira е незаконно копие на песен на доминикански композитор от 1998 г.

Коментари