Отбелязваме 146 години от Освобождението на България

03 март 2024
3 март
Снимка от БГНЕС

С официални чествания и тържества в цялата страна днес отбелязваме 146 години от Освобождението на България от турско робство. 

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война и се създава отново българската държава след близо 500 години османско владичество. 

Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите велики сили. Според него, освободена България е автономно, плащащо данък, васално княжество със свое народно правителство и войска. 

Англия и Австро-Унгария обаче се обявяват против Санстефанския договор. По тяхна инициатива той е ревизиран и заменен с Берлинския договор през юли 1878 година. По силата на неговите клаузи България е разделена на пет части. 

За първи път Освобождението се чества във Велико Търново на 19 февруари 1879 г. С решение на Народното събрание през 1991 г. 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Днес президентът Румен Радев ще участва в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния войн в София, където ще бъде отдадена почит пред паметта на загиналите за свободата на България. По повод Националния празник в 12:00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента.

Благодарствен молебен в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка ще бъде отслужен от Старозагорския митрополит Киприан от 9:30 часа. Тържественото отбелязване на Националния празник на Република България и 146 години от Освобождението на страната на връх Шипка ще започне в 11:30 часа. 

Председателят на парламента и народни представители ще присъстват в София на Тържествената заря-проверка в 18:30 часа на площад „Цар Освободител“.

От 18:30 ч. на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествена заря-проверка. В нея ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и представителни блокове от състава на Националната гвардейска част, както и военнослужещи от Съвместното командване на силите. В строя ще бъдат знамената-светини.

За първи път Освобождението се чества във Велико Търново на 19 февруари 1879 г. С решение на Народното събрание през 1991 г. 3 март е обявен за национален празник на Република България.

Програма на честванията в Пловдив и Видин.

И още - днес в София ще се движи атракционна линия с ретро автобуси „Чавдар“ и „Икарус“ от „Орлов мост“ до Националния исторически музей. Курсовете ще се извършват с реставрираните автобуси „Чавдар 130“, „Чавдар 11М4“ и "Икарус 280", като пътуването ще е напълно безплатно.

Маршрутът на движение е: от пл. „Орлов мост“ по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Ген. Гурко“, по бул. „Васил Левски“, по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“, бул. „България“ до НИМ. От НИМ по "Софийския околовръстен път", бул. „България“, бул. „Фритьоф Нансен“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ до пл. „Орлов мост“.

Линията ще се изпълнява с три автобуса на всеки 20 минути като първото тръгване от Орлов мост ще бъде в 10:00 ч., а последното тръгване от НИМ - в 19:06 ч. Работното време на линията е съобразено с работното време на Националния исторически музей. 

Magic - Музиката, която обичаш

Новини