Откриха изложба с лични вещи на Freddie Mercury преди продажбата им на търг

04 август 2023
Freddie Mercury
Снимка от YouTube screenshot

Над 1400 лични вещи на Freddie Mercury, включително ярките му сценични костюми, ръкописните чернови на "Bohemian Rhapsody" и любимото му пиано, на което е композирал някои от най-големите хитове на група Queen, ще бъдат показани на безплатна изложба в лондонския офис на тръжна къща "Сотбис" преди продажбата им.

Огромната колекция от принадлежности на певеца, оставена на близката му приятелка Mary Austin, е съхранявана непокътната в имението му в Западен Лондон в продължение на 30 години след смъртта му през 1991 г.

72-годишната Austin каза в интервю за BBC през април, че е решила да продаде почти всички вещи, за да "затвори тази много специална глава от живота си" и да "сложи ред в делата си".

Сред стотиците лични съкровища на Freddie Mercury са ослепителните му костюми с пайети, кожени якета и пищната червена пелерина и корона, които певецът носи на последното си участие с Queen през 1986 г., както и непоказвани досега работни варианти на хитовете "Don't Stop Me Now", "We Are the Champions" и "Somebody to Love".

Ръкописната чернова на "Bohemian Rhapsody", която показва, че Mercury е експериментирал с името на хитовата песен, се очаква да бъде продадена за сума между 800 000 и 1,2 милиона британски лири (1 милион и 1,5 милиона щатски долара).

Звездата на шоуто обаче е любимото пиано на Mercury, за което се очаква да бъдат платени между 2 милиона и 3 милиона британски лири (2,5 милиона и 3,8 милиона щатски долара). Пианото е преживяло няколко местения, заемало е централно място в имението му и е в сърцето на музикалната и личната история на певеца от 1975 г. до смъртта му.

"От всички предмети, които е имал, това е единственият, който е означавал най-много за него", казват от "Сотбис". 

Сред другите акценти са колекцията от произведения на изкуството на Mercury, включваща творби на Пабло Пикасо, Салвадор Дали и Марк Шагал, ръчно написани покани за рождените му дни, еклектичните му колекции от антикварни мебели, японски кимона и фигурки на котки. 

Стотиците предмети са превърнали елегантната сграда на аукционната къща в центъра на Лондон в светилище на Freddie Mercury, като всичките ѝ 15 галерии са посветени на неговата история.

За пръв път "Сотбис" отваря цялото си галерийно пространство за публиката за безплатната изложба, която ще продължи от днес до 5-и септември. По-късно същия месец предметите ще бъдат продадени на поредица от търгове.

Новини