Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Откриха звезден прах от преди формирането на Слънчевата система
Откриха звезден прах от преди формирането на Слънчевата система
Снимка: БГНЕС
Откриха звезден прах от преди формирането на Слънчевата система Вторник, 14.01.2020 г., 11:25 ч. Звездната материя е намерена в метеорит в Австралия

Звезден прах, по-стар от Слънцето, беше открит в метеорит, паднал в Австралия през 1969 г.

Най-старите от 40-те частици звездна материя, намерени в метеорита, са на около 7 милиарда години. Това означава, че са формирани около 2,5 милиарда години преди да се появят Слънцето, Земята и останалата част от Слънчевата система.

Метеоритът е намерен край гр. Мърчисън в австралийския щат Виктория.

Всички анализирани звездни частици са от преди периода на формиране на Слънчевата система. Според учените частиците звезден прах в метеорита са нещо като капсули на времето. Възрастта им дава представа за етапите на създаване на галактиката Млечен път, поясняват учените.

"Макар да изследвам метеорита от Мърчисън и звездния прах вече над 20 години, все още съм изключително въодушевен, че можем да проучим историята на нашата галактика чрез един камък", казва Филип Пек, куратор на Природонаучния музей в Чикаго и ръководител на изследването.

Изследваните частици са миниатюрни - между 2 и 30 микрометра (микрометърът е равен на една хилядна част от милиметъра).

Звездният прах е материя, която се изхвърля от звездите. При зараждането на Слънчевата система този прах става част от планетите и Слънцето. Съхранен е единствено в кометите и астероидите.

Очаква се фрагменти от тях да бъдат доставени на Земята в следващите десетилетия от космическите мисии ОСИРИС-РЕКС и "Хаябуса-2".

Коментари