Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Пандемията ще засегне 81% от работната сила в света
Пандемията ще засегне 81% от работната сила в света
Снимка: БГНЕС
Пандемията ще засегне 81% от работната сила в света Понеделник, 13.04.2020 г., 14:49 ч. Според МОТ най-малко икономическите последици ще се отразят на секторите образование, здравеопазване, социални услуги, обществени услуги, отбрана и инфраструктура

Пълното или частично спиране на работата на компании заради пандемията от коронавирус ще засегне 2,7 милиарда трудоспособни хора в цял свят, т.е. 81% от световната работна сила, съобщи Международната организация по труда (МОТ).

Много страни започнаха да предприемат мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса, включително комендантски час, затваряне на границите и спиране на учебните занятия. Всичко това удари по бизнеса и увеличи нивото на безработицата.

В условията на пандемия част от компаниите са принудени да прекратят своята дейност, а други – да преразгледат своя работен график. Увеличението на безработицата в света през 2020 г. ще зависи преди всичко от това как ще се развие пандемията в бъдеще и какви мерки ще бъдат предприети за нейното ограничаване, заявиха от МОТ.

Негативните последици от пандемията ще бъдат почувствани от 2,7 милиарда от 3,3 милиарда трудоспособни хора по целия свят, което се равнява на 81% от работната сила.

Кризата, свързана с пандемията COVID-19 ще доведе до съкращаване на работните часове по целия свят през второто тримесечие на 2020 г. Съществени съкращения се очакват в арабските държави, Европа и Азиатско-Тихоокеанския регион.

Най-малко икономическите последици ще се отразят на секторите образование, здравеопазване, социални услуги, обществени услуги, отбрана и инфраструктура. 

Коментари