Paris Hilton и Britney Spears са изобретили селфито?

Вижте какво твърди хотелската наследница и каква е историческата истина

22 ноември 2020
social
Снимка от pxhere.com

Paris Hilton публикува снимка с Britney Spears от преди 14 години.

"Преди 14 години, @britneyspears и аз изобретихме селфито", написа тя към кадъра, на който двете се усмихват прегърнати пред обектива. 

През септември Hilton разкри, че с нейната приятелка певица са прекарали известно време заедно през лятото в Малибу. Тогава Paris коментира и съдебния спор за попечителство, който Spears води с баща си и който съвсем наскоро отново загуби: "Много я обичам и мисля, че като възрастен трябва да можеш да живееш живота си и да не те контролират. Мисля че заради това, че дълго време и аз бях под контрол, мога да разбера как се чувства човек в такова положение и в момента не мога да си представя това да продължава да ми се случва. След като си работила през целия си живот и то много усилено, тя е истинска икона, и според мен да няма контрол над живота си не е честно".

Hilton обаче изясни, че не е разговаряла по темата с приятелката си: "Не обичам да подхващам негативни теми и да карам хората да се чувстват неудобно, затова никога не съм говорила с нея за това".

Колкото до това кой наистина е "изобретил" селфито, според историческите източници, Paris и Britney изобщо не са новатори.

Първото "селфи" е направено през далечната 1839 г. Тогава, разбира се, не се нарича така. Любител химик и запален фотограф, Robert Cornelius за първи път снима собствения си портрет във Филаделфия. Фотографията е направена в задната стаичка на семейния магазин за полилеи.

През 1966 г. астронавтът Buzz Aldrin си прави снимка по време на мисията Джемини 12, която остава в историята като първото селфи в космоса.

Думата "селфи" обаче се появява чак през 2002 г., когато австралиецът Nathan Hope публикува своя снимка, на която е с шевове на устната след запой за 21-ия си рожден ден. "Извинявам се за фокуса, беше селфи", пише той в публикацията си в социалните мрежи.

Над 100 години след появата на първата самоснимка, между 2003 и 2005 г. този тренд се развива в съвременната си версия и става много популярен сред потребителите на социалната мрежа MySpace.

През 2013 г. думата "селфи" е добавена в речника на Оксфорд, а според описанието "това е фотография, която човек прави сам на себе си, обикновено със смартфон или уебкамера, а след това я публикува в социалните мрежи". "Селфи" е определена от речника за дума на годината през 2014 г. Същата година DJ Rick McNeely започва да отбелязва 21-и юни като Национален ден на селфито.

Новини