"Peach Fuzz" ще доминира в модата и поп културата през 2024 година

08 декември 2023
Цвят на годината
Снимка от Facebook/PantoneColor

Прасковеното "Peach Fuzz" е цветът на 2024 година, обявиха експертите от Pantone Color Institute.

Вече 25 години те проучват модните подиуми, тенденциите в интериорния дизайн, моменти от попкултурата и човешката психология и правят своя избор за цвят на годината.

Според техните проучвания нюансът, който ще определи 2024 г., е "Peach Fuzz" - лек, плодов тон, който внушава мир и спокойствие. 

"Преминаваме през много сътресения в живота си и имаме нужда от цвят, който да е грижовен", заяви специалистът по цветовете на Pantone Леатрис Айзман във видеовръзка със CNN. "Това е топъл и уютен нюанс. И е много приятен на допир. Смятаме, че в момент като този тактилността е наистина важна - да докосваме другите хора и да ги събираме в домовете си".

Прасковените тонове са неизменна част от модните подиуми за пролет-лято 2024, особено в Милано.  

Прасковеният цвят завладява и попкултурата. Смокингът сако на Дуейн "Скалата" Джонсън за Оскарите през 2023 г. беше в перфектния нюанс на Peach Fuzz.  А Риана беше в прасковена кожена мини рокля  през 2022 г., на ревюто на Off-White в Париж.

Тази година се навършват 25 години от инициативата на Pantone "Цвят на годината". Психологията на цветовете, която стои зад последните три избора на Айзман и нейния екип, се корени в издръжливостта, оптимизма, смелостта и силата, препращайки към нашите постоянни бурни времена.

 

Новини