Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Педро Алмодовар получи почетен "Златен лъв"
Педро Алмодовар получи почетен
Снимка: БГНЕС
Педро Алмодовар получи почетен "Златен лъв" Петък, 30.08.2019 г., 10:00 ч. Наградата се присъжда на испанския режисьор за цялостното му творчество

Педро Алмодовар беше удостоен с почетна награда "Златен лъв" за цялостно творчество на кинофестивала във Венеция. 

69-годишният испанския режисьор има 21 игрални филма. Той дебютира на кинофестивала във Венеция през 1983 г. с филма "Съмнителни наклонности". Включен е в надпреварата за наградата "Златен лъв" през 1988 г. с "Жени на ръба на нервна криза". Този филм му носи международно признание. 

В изявлението си, когато беше обявена наградата, фестивалният директор Алберто Барбера възхвалява Алмодовар като кинодеец, предложил на публиката "най-разноликите, провокативни и предизвикващи полемика потрети на Испания след режима на Франко". “Филмите му, които нищят прегрешенията, желанието и идентичността, са пропити с разяждащ хумор и украсени с визуално великолепие", заяви Барбера. 

Алмодовар, който редовно работи с актьорите Антонио Бандерас и Пенелопе Крус, е спечелил няколко награди, включително и "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за "Говори с нея". "Всичко за майка ми", на който той е режисьор и сценарист, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм през 2000 г.  Най-новият филм на Педро Алмодовар - полуавтобиографичният "Болка и слава", дебютира през май на кинофестивал в Кан, където изпълнителят на главната роля Антонио Бандерас спечели приза за най-добър актьор.

almodovar cruz banderas

almodovar cruz banderas

almodovar cruz banderas

almodovar cruz banderas

almodovar cruz banderas

almodovar cruz banderas

 

снимки: БГНЕС

Коментари