Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Пет от най-големите златни съкровища в Пловдив
Пет от най-големите златни съкровища в Пловдив
Пет от най-големите златни съкровища в Пловдив Сряда, 15.05.2019 г., 09:30 ч. Изложбата е в Регионалния археологически музей и е част от проявите на Пловдив – Европейска столица на културата

Пет от най-големите златни съкровища, открити по българските земи, показва Регионалният археологически музей в Пловдив. Сред тях е и оригиналът на прочутото в цял свят Панагюрско златно съкровище. Изложбата е част от проявите на Пловдив – Европейска столица на културата и може да бъде видяна до 27-и октомври.

Посетителите на Археологическия музей ще имат шанса за първи път да видят събрани на едно място златните съкровища от Панагюрище, Вълчитрън, Хотница, Рупите и Дъбене.

Златните експонати от петте колекции са оценени на близо 45 милиона евро. Взети са всички необходими мерки за сигурност. Само гаранцията за транспортирането и експонирането им в Пловдив струва 50 000 лева.

Показването на съкровищата е част от мащабна национална изложба, озаглавена „Преоткритият свят на Стара Европа“. Целта е всички туристи да преоткрият и Пловдив като най-стария жив град на континента.

Според експерти тази изложба е поредното доказателство за професионализма на учените от пловдивския археологически музей. Преди време те успяха да покажат за първи път у нас експонати от Лувъра и 12-те национални археологически музея на Гърция.

Коментари