Победа за Ed Sheeran в съда

Певецът изчисти името си във връзка с твърденията за плагиатство

06 април 2022
social
Снимка от БГНЕС

Ed Sheeran спечели делото за плагиатство, което се водеше срещу него във Върховния съд в Лондон. Широко отразяваният в медиите процес се водеше заради хита на британската мегазвезда от 2017 г. “Shape of You”.  Днес съдията постанови, че Sheeran и другите автори на парчето Johnny McDaid от Snow Patrol и продуцента Steve Mac, не са плагиатствали песента на Sami Chokri от 2015 г. “Oh Why”. В заключението на магистрата се казва, че Sheeran не е копирал фраза от “Oh Why” “нито нарочно, нито несъзнателно”, когато е писал “Shape of You”, нещо, което певецът и автор на песни многократно подчерта по време на заседанията по делото.  

Във видеоизявление в Twitter, Sheeran казва: “Макар да сме очевидно доволни от резултата, забелязвам, че подобни искове стават все по-често явление и се е превърнало в практика те да се разрешават със споразумение, защото ще бъде по-евтино, отколкото да влязат в съда. Дори когато няма основание за иска. Това е наистина вредно за индустрията за писане на песни. В поп музиката се използват само определен брой ноти и само няколко акорда. Неизбежно е да има съвпадения, особено когато всеки ден в Spotify излизат 60 000 песни. Не искам да омаловажавам вредите и болката, които и двете страни понесоха в този случай, но искам да кажа, че аз не съм някакво висше същество. Нито съм корпорация, Аз съм човешко същество. Аз съм баща. Аз съм съпруг. Аз съм син. Съдебните дела не са приятно изживяване и се надявам, че тази присъда ще означава в бъдеще неоснователни искове като този ще бъдат избегнати. 

Грайм изпълнителят Chokri, който се изявява под името Sami Switch и неговия съавтор Ross O’Donoghue съдиха Sheeran, McDaid и Mac за кражба на интелектуална собственост заради прилики между двете песни. През 2018 г. авторите на “Shape of You” поискаха от Върховния съд да отсъди в тяхна полза. Chokri и O’Donoghue подадоха контраиск.

По време на процеса в Лондон през март, който продължи 11 дни, Sheeran категорично отрече да “взима назаем” идеи от други автори без тяхното знание и разрешение. Той каза пред съда, че “винаги се опитва да бъде напълно честен”, когато отдава дължимото и посочва своите партньори в създаването на песни. Певецът каза, че използва процеса, за да изчисти името си. В показанията си и тримата - Sheeran, McDaid и Mac - отрекоха да са знаели за съществуването на “Oh Why” преди да напишат “Shape Of You”.

 

Новини