Почина дизайнерът Пако Рабан

03 Февруари 2023
Пако Рабан
Снимка от Instagram

Световноизвестният дизайнер, парфюмерист и бизнесмен Пако Рабан почина на 88 години, съобщи френският вестник "Льо Монд". Френско-испанският моден дизайнер е издъхнал в бретанския град Порсал във Франция. 

Истинското име на Пако Рабан е Франсиско Рабанеда и Куерво. Роден е в Сан Себастиан, Испания. В края на испанската гражданска война заминава за Франция заедно с майка си. Архитект по образование, той се превръща в икона в света на модата с металическите си ансамбли от 60-те години на миналия век. Прочути са и парфюмите с неговото име. 

Преди 20 години творецът напуска испанската компания "Пуиг", която контролира марката и бизнеса му. 

"Не всеки може да бъде звезда. Трябва да знаете как да бъдете умни (...) Основното е да накарате хората да говорят за вас, да се отличавате от другите. Никога не копирайте", казва той на учениците от лицея “La Croix-Rouge” в Брест, с които се запознава през 2010 г.

Пако Рабан е известен с чувството си за формула и ексцентричност. Отвъд модните подиуми на висшата мода, бретонецът по душа, който твърди, че е виждал Бог и извънземни, умееше да влиза в заглавията на вестниците със своя вкус към паранормалното.
 

Новини