Почина Olivia Newton-John

Звездата беше на 73 години

08 август 2022
social
Снимка от facebook

Певицата, авторка на песни и актриса Olivia Newton-John, която е четирикратна носителка на “Грами” и звезда от класиката “Брилянтин”, почина на 73 години. 

Тъжната вест беше потвърдена в официалните акаунти на звездата в социалните мрежи. Тя е починала в ранчото си в Южна Калифорния. 

В публикацията в профилите се казва още: “Olivia беше символ на победи и надежда в продължение на повече от 30 години, в които споделяше борбата си с рака на гърдата. Нейното лечебно вдъхновение и уникалният ѝ опит с билколечението ще бъдат продължени от нейната фондация “Olivia Newton-John Foundation Fund”, която се е посветила на изследванията на лечението с растения и на рака. Вместо цветя, в нейна памет семейството моли да се правят дарения на фондацията”. 

През май 2017 г. Newton-John обяви, че е диагностицирана с рак на гърдата, който е дал метастази в тазовата кост. От екипа ѝ тогава заявиха, че тя ще се подложи на радиационна терапия в комбинация с природолечение след консултация с медицинския екип в нейния център за борба с рака “Olivia Newton-John Cancer Wellness and Research Centre” в Мелбърн, Австралия. 

През август 2018 г. актрисата изглеждаше блестящо, но видимо отслабнала на специална прожекция на “Брилянтин” в Бевърли Хилс по случай 40 години от премиерата на филмовия мюзикъл. Newton-John, която партнира в лентата на John Travolta, дори потанцува с актьора пред фотографите. 

Newton-John каза пред репортери през януари 2020 г., че не позволява на рака да забави темпото ѝ: “Побеждавам го и така го виждам. Честно казано, не мисля много за него. Отрицанието е наистина хубаво нещо и аз ставам по-силна и все по-добре! Чувствам се чудесно!”.

Родена в Кембридж през 1948 г., Newton-John е внучка на носителя на Нобелова награда за физика Max Born. Тя се мести със семейството си в Австралия, когато е на 5 години. Там печели наградата на телевизионно шоу за таланти - пътуване до Лондон. Изявата ѝ в програмата води до множество други подобни ангажименти, след което тя се възползва от спечеленото пътуване и се връща във Великобритания.

В Лондон Newton-John започва турне заедно с Pat Farrar като част от дуото Pat & Olivia. До 1971 г. вече е стартирала и самостоятелна кариера. След два албума - “If Not For You” и “Olivia”, звездният ѝ статус във Великобритания и САЩ се затвърждава през 1973 г. с “Let Me Be There”. Заглавната песен печели на Newton-John първата ѝ награда “Грами” в категорията за най-добро вокално кънтри изпълнение от певица. 

На следващата година Newton-John получава още две статуетки, този път за запис на годината и най-добро вокално изпълнение на певица, и двете за нейния вечен хит "I Honestly Love You".

Певицата има 12 номинации за “Грами”, като печели още веднъж през 1982 г. за видео на годината с "Physical".

Newton-John има няколко награди за кънтри музика и няколко Американски музикални награди, както и четири статуетки “Изборът на публиката”. 

През 1978 г. актьорската ѝ кариера стартира с “Брилянтин”, в който партнира на Travolta като красавицата Sandy. Ролята ѝ донесе номинация за “Златен глобус”. 

След няколко роли в различни продукции, включително отново с Travolta през 1983 г. В “Two of a Kind”, тя се завръща към музиката.

През 1984 г. Newton-John се омъжва за актьора Matt Lattanzi, от когото е и единственото ѝ дете, дъщеря ѝ Chloe Lattanzi, която се ражда през 1986 г. Двойката се развежда през 1995 г. През 2008 г. сключва брак с John Easterling.

Newton-John разкри за първи път през 1992 г., че е диагностицирана с рак на гърдата и стана една от първите звезди, които открито говорят открито за здравословните си проблеми. Битката ѝ със заболяването, която включва частична мастектомия, химиотерапия и гръдна реконструкция, в крайна сметка води до създаването на центъра “Olivia Newton-John Cancer Wellness & Research Centre” в Мелбърн. В годините след това Newton-John става активист за борбата с рака и за изследвания за лечение на заболяването. 

8 години преди смъртта си Newton-John получи и Медала на Ордена на Австралия. 

През 2020 г. ѝ беше присъдена и титлата Дама на Ордена на Британската империя за нейната благотворителна дейност, подкрепата ѝ за изследвания за борба с рака и за кариерата ѝ в шоубизнеса.



Новини