Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия
Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия
Почина последният мъжки суматрански носорог в Малайзия Вторник, 28.05.2019 г., 09:20 ч. Животните от този вид са критично застрашени от изчезване заради бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им

Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, почина, съобщиха местни медии.

Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.

След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман.

Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.

Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео не дават резултат.

Коментари