Почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата на България

02 юни 2023
Ботев
Снимка от БГНЕС

Представителни военни подразделения на Българската армия ще проведат военни ритуали на 1 и 2 юни, с които ще бъде почетена паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 147 години от героичната гибел на Христо Ботев и неговата чета на връх Околчица в Стара планина.

В Деня на почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България 2 юни в 12 часа сиренната система ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната следва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

В родния град на Христо Ботев Калофер на 2 юни с военен ритуал от музея ще бъде изнесено знамето на Ботевата чета и ще бъдат положени цветя пред паметника на поета.

На 2 юни, на връх Околчица ще се проведе традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев. В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.

Новини