Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Почитаме народните будители
Почитаме народните будители
Снимка: БГНЕС
Почитаме народните будители Петък, 01.11.2019 г., 09:25 ч. Празничният ден ще бъде отбелязан с различни събития в цялата страна

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. България отдава почит на просветителите, книжовниците и борците за национално освобождение, съхранили духовните ценности на нацията. За първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив. Днес тържества ще има в цялата страна. По традиция националният флаг ще бъде издигнат на официална церемония пред президентската институция, а държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на националната гвардейска част.

В Народната библиотека "Иван Вазов" традиционно има Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да видят на живо тефтерчетата на Левски, Ботев и Раковски, които се съхраняват в трезор на Българската народна банка. В зала "История на книгата" посетителите ще имат възможност и да разлистят тефтерчетата в техния дигигален формат.

В 11:00 часа в Мраморното фоайе на Столичната библиотека ще бъде открита документалната изложба "Първи будители на българския род". В нея са включени графики на проф. Петър Чуховски като: "Св. Иван Рилски", "Св. Патриарх Евтимий", "Св. Паисий Хилендарски". Те са дарение от Мария Чуховска - съпругата на известния художник и преподавател в Националната художествена галерия. Ще бъде представен и екземпляр от първото издание на книгата "Богомилски легенди" на Николай Райнов. Черноризец Храбър ще бъде показан чрез труда на етнографа Димитър Маринов от 1887 г. - "История на българската литература".

Посетителите могат да разгледат и изложбата "Емил Коралов - писателят, гражданинът", която беше открита вчера. В нея са показани лични вещи на писателя (неговите очила, часовник, ръкописи и коригирани машинописни страници), снимки от живота му и от списание "Златорог". Не е пропуснат и друг момент в биографията на Коралов - той е създател на литературния седмичник "Лик".

Освен това различните филиали и сектори са подготвили свои програми, които могат да бъдат открити на страниците им във "Фейсбук" или на сайта на Столичната библиотека.

Българската академия на науките ще отбележи Деня на народните будители с тържествено честване на Събранието на академиците и член-кореспондентите и Общото събрание на БАН.

Конкурс за награди за млади учени "Проф. Марин Дринов" и за най-млади учени - "Иван Евстратиев Гешов", е обявило Общото събрание на БАН. На честването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева ще връчат наградите на победителите за 2019 г. Поканен да връчи наградите е и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Академично слово на тема "Образование, наука и национални ценности. За възходите и паденията в новото българско битие" ще произнесе доц. д-р Христо Попов - директор на Националния археологичен институт с музей на БАН.

Тържественото събрание е от 11.00 часа, в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

В Габрово ще бъдат връчени Априловските награди за литература от традиционния конкурс сред местните писатели. Честването в Деня на народните будители е пред паметника на възрожденския просветител Васил Априлов.

Днес начало на честването ще дадат учениците. Цветя ще бъдат поднесени на паметника на Васил Априлов, който се издига пред Националната Априловска гимназия - приемник на първото българско светско училище, създадено от просветителя.

С Априловски награди за литература от традиционния ежегоден конкурс ще бъдат отличени авторите на книги, издадени през последната година.

Коментари