Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Посещенията на културни мероприятия носят дълголетие
Посещенията на културни мероприятия носят дълголетие
Снимка: БГНЕС
Посещенията на културни мероприятия носят дълголетие Събота, 21.12.2019 г., 10:11 ч. Ходенето до културни институции дори само два пъти годишно може да намали риска от ранна смърт с 14%

Редовните посещения на театри, музеи и галерии може да са фактор за дълголетие, показва ново проучване, публикувано в Британския медицински журнал и цитирано от CNN. В него са взели участие повече от 6 хил. британци на над 50-годишна възраст.

Изследователи от Лондонския университет са открили, че хората, които често се ангажират с изкуство, имат 31% по-малък риск да умрат по-рано, в сравнение с останалите. Ходенето до културни институции дори само два пъти годишно може да намали риска от ранна смърт с 14%. Световната здравна организация също отчита подобни резултати – според нейн доклад и пасивното участие, като например да разгледаш една галерия, и активното такова, като да се включиш в певчески хор, имат ползи за доброто състояние.

„Дейностите, свързани с удоволствието, които хората не смятат, че имат връзка със здравето, всъщност помагат за доброто здраве и дълголетието“, сподели авторът на проучването, Дейзи Фенкорт.

Най-честите причини хората да не посещават достатъчно културни мероприятия са икономически и социални.

Коментари