Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Посрещаме астрономическото лято
Посрещаме астрономическото лято
Снимка: pixabay.com
Посрещаме астрономическото лято Събота, 20.06.2020 г., 11:47 ч. То ще съвпадне с частично слънчево затъмнение

Тази нощ посрещаме астрономическото лято. То ще настъпи в 00:43 ч., 21-и юни, когато е и лятното
слънцестоене. Днешният ден е най-дългият в годината.

В части от Централна Африка и Азия ще могат да наблюдават и частично слънчево затъмнение в първия ден на лятото. От България гледката няма да е толкова впечатляваща - Луната само леко "ще захапе" Слънцето. "Огненият пръстен" ще се вижда между 3:45 ч. и 9:34 ч. по Гринуич (6:45 ч. до 12:34 ч. българско време) в неделя, 21-и юни. Максимумът ще е в 6:40 ч. по Гринуич (9:40 ч. българско време). Частичното затъмнение ще започне над Централна Африка и ще приключи над Китай и Тихия океан. Ще бъде излъчвано на живо от проекта "Виртуален телескоп" (Virtual Telescope Project).

 

През лятото на територията на по-голямата част от България най-високите средни дневни температури са през юли, а по Черноморието и в планините - през август.

Лятото е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с есента, зимата и пролетта. Летният сезон започва с лятното слънцестоене - около 21-и юни в Северното полукълбо и около 22-и декември в Южното полукълбо, и завършва с есенното равноденствие - около 23-и септември в Северното полукълбо и около 22-и март в Южното полукълбо.

 

 

Коментари