Празнуваме Тодоровден в почит на конете и на коневъдството

На места отменят традиционните конни надбягвания, а на други ще се състоят, но при спазването на строги противоепидемични мерки

20 март 2021
social
Снимка от pxhere.com

В първата събота на Великденските пости се празнува Тодоровден, наричан още Тодорова събота и Конски Великден.

На този ден, църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

В народния календар Тодоровден е празник в почит на конете и на коневъдството и се отбелязва с т. нар. български кушии (надбягване с коне). Победителят в кушията се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете. Друг много популярен ритуал на този ден е миенето. В ранни зори се къпят малките деца, за да не боледуват.

Имен ден празнуват Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.

Тази година празникът ще премине по малко по-различен начин – на места отменят традиционните конни надбягвания, а на други ще се състоят, но при спазването на строги противоепидемични мерки.

Новини