Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Прототип на последен модел високоскоростен влак показаха в Китай
Прототип на последен модел високоскоростен влак показаха в Китай
Прототип на последен модел високоскоростен влак показаха в Китай Сряда, 29.05.2019 г., 15:44 ч. Новите маглев влакове ще превозват пътниците само за 3,5 часа, вместо 4,5 часа, както е в момента

Китайската железопътна корпорация (CRRC), представи първия прототип на новия високоскоростен влак, с който се надява драстично да намали времето за пътуване между Шанхай и Пекин. Влакът може да постигне невероятната скорост от 600 км/ч, защото използва магнити, за да се движи над пистите, което елиминира триенето и гарантира бързо и гладко пътуване.

Целта на тази нова линия е до голяма степен да замени въздушния транспорт между двата метрополиса Пекин и Шанхай. В момента пътуването със самолет отнема около 4,5 часа. Новите маглев влакове ще превозват пътниците само за 3,5 часа.

Влакът е построен от дъщерното дружество на CRRC „Qingdao Sifang“, намиращ се по средата между Пекин и Шанхай. Ръководителят на екипа за изследвания и разработка на влаковете маглев - Динг, каза пред Спутник, че "прототипът вече е постигнал статична левитация и е в идеално състояние". Той отбеляза, че инженерите се надяват, че след успешният опит в експлоатация могат да бъдат пуснати пет пилотни влака още през 2021 г.

Влаковете маглев остават до голяма степен футуристична технология, въпреки че съществуват няколко линии. Китай стартира първата в света функционална линия през 2002 г. в Шанхай, използвайки технологии, закупени от Германия. През 2015 г. Япония изпробва влак с магнит, който може да достигне 603 км/ч и се надява да има магнева линия до 2027 г.

Снимка: БГНЕС

 

Коментари