Пускат метрото до Горна баня

С пускането на тези 4 км от Линия 3, общата дължина на столичното метро става 52 км с 47 станции

24 април 2021
social
Снимка от Столична община

От днес пускат за движение 4-те км на третата метролиния от жк „Красно село” през жк „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” с общо 4 метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”.

Водосвет по повод пускането на новия участък от софийското метро ще бъде отслужен от 10.00 часа на метростанция „Мизия/Нов български университет“, която се намира в жк “Овча купел“ на ул. „Монтевидео“. Веднага след церемонията, от 12.00 часа, столичани и гостите на града, ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на деня.

С пускането на тези 4 км от Линия 3, общата дължина на столичното метро става 52 км с 47 станции.

С разширението на метрото до Околовръстен път са изградени – интермодална връзка с жп транспорта в „Горна баня“, както и три паркинга за общо 670 автомобили – буферен паркинг на Окорловръстното шосе и бул. „Президент Линкълн“, по ул.“Централна“ при станция „Овча купел 2“ и по ул. “Монтевидео“ до станция „Мизия“. Извършена е реконструкция на бул. “Президент Линкълн“, изградена е ул. “Централна“.

Предвижда се разширение на третата линия на метрото в район „Подуяне“ - по бул. „Владимир Вазов“ и през „Слатина“.

Провеждат се и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и от „Младост 3“ до Симеоновския лифт.

Новини