"Пърси" записа как звучи движението му на Марс

Роувърът на НАСА е изминал 27,3 метра

18 март 2021
social
Снимка от twitter

НАСА разпространи аудиозапис от движението на апарата "Пърсивиърънс" на Марс. В него се чува стържене, скърцане и дрънчене. Учените са получили 16-минутен откъс, през който марсоходът е изминал 27,3 метра. Учените обясняват, че звуците малко притесняват хората, защото те не осъзнават, че колелата на "Пърси" са метални, което прави движението по скалистата повърхност на Червената планета доста шумно.

 Направена е специална компилация от минута и 30, в която са събрани най-важните звукови елементи от суровия файл и част от записа е филтриран, за да се чува по-ясно.

"Пърсивиърънс" кацна на Червената планета на 18-и февруари и вече активно изпълнява мисията си, чиято крайна цел е да търси признаци на живот.

Роувърът има два микрофона. Единият вече записа звуците от вятъра на Марс и от изследователските лазери. Другият беше предназначен да запише спускането и кацането. Той не успя да документира пристигането на роувъра на Червената планета, но записа първото изпитателно придвижване. Чува се и неочаквано високо дращене, чието естество инженерите още не могат да определят.

Преди да започне да изследва скалите, "Пърсивиърънс" ще пусне мини-хеликоптера "Инджинюъти" следващия месец, за да направи първия контролиран полет на друга планета.

"Пърсивиърънс" ще изследва Марс поне две години.

Новини