"Пърсивиърънс" тръгва за Червената планета през юли

Новият марсоход е петият, който НАСА изпраща на мисия до Марс

04 юни 2020
social
Снимка от twitter

На 17-и юли НАСА планира да изстреля новия си марсоход "Пърсивиърънс" („Постоянство“).

Роувърът с тегло 1000 килограма ще бъде изстрелян с ракета-носител "Атлас V" от Кейп Канаверал във Флорида и трябва да кацне на Червената планета през февруари следващата година.

SpaceX и NASA успяха - Dragon полетя към Космоса

Роботизираният изследовател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004), и "Кюриосити" (2012).

Подобно на предшествениците си "Пърсивиърънс" получи името си след конкурс, организиран сред ученици. "Кръстник" на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, Вирджиния.

Марсоходът има две основни цели - да търси следи от древен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в контейнер във вътрешността му в очакване на бъдеща съвместна марсианска мисия на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), която да ги върне на Земята.

Браян Мей изследва произхода на астероиди

"Пърсивиърънс" е с размерите на автомобил - дълъг е 3 метра и широк 2,7 метра, като подобно на "Кюриосити" разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скален терен. Марсоходът ще черпи енергия от ядрен миниреактор.

Новини