Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Разкриха диетата, която предпазва от сърдечни проблеми
Разкриха диетата, която предпазва от сърдечни проблеми
Снимка: pixabay.com
Разкриха диетата, която предпазва от сърдечни проблеми Понеделник, 23.12.2019 г., 15:36 ч. Диетите с ниско съдържание на храни от животински произход и висок прием на растителни храни намаляват значително риска сърдечно съдови заболявания

Диетите с ниско съдържание на храни от животински произход и висок прием на растителни храни намаляват значително риска сърдечносъдови заболявания, установи ново американско проучване.

Изследването представлява анализ на хранителните навици на 10 000 американци в период от 29 години и съответните последствия от тях.

Специалистите стигнали до извода, че по-високият прием на растителни храни и по-ниският на такива от животински произход, е свързан не само с подобряване на сърдечното здраве, но и с понижаване на риска от смърт от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркт, мозъчен инсулт и сърдечна недостатъчност.

Според проучването, при хората, чиято диета включва най-висок прием на храни от растителен произход, имат 32% по-нисък риск от смърт вследствие сърдечно-съдово заболяване, 25% по-ниска вероятност от смърт заради каквото и да е било заболяване и 16% по-нисък риск от проблеми със сърдечно-съдовата система, включително инфаркт и инсулт, в сравнение с онези, които ядат най-малко храни от растителен произход.

„Макар че не е необходимо да се откажете напълно от храните от животински произход, нашето проучване установява, че консумацията на повече растителни храни и по-малко животински храни може да помогне за намаляване на риска от сърдечно съдови проблеми“, казва д-р Кейси Ребхолц, водещ автор на проучването.

Изследователите казват, че правилната диета за всеки човек е различна и строго специфична, но те съветват да се консумират повече зеленчуци, ядки, плодове и зърнени и бобови растения, за сметка на по-малко храни от животински произход.

Коментари