Разследвани за сексуални престъпления, няма да участват за наградите "Сезар"

Френските филмови награди са следващия месец

04 януари 2023
social
Снимка от БГНЕС

Най-престижните френски филмови награди "Сезар" обявиха, че всеки, който е разследван по обвинения в сексуални престъпления, няма да може да участва в церемонията следващия месец, предаде „Гардиън“.

Имаше опасения за протести по време на събитието на 25 февруари, след като стана ясно, че младият актьор Софиан Бенасер е разследван от полицията по две обвинения в изнасилване и едно в насилие. 25-годишният Бенасер, който отрича да е извършил каквото и да било нарушение, е смятан за фаворит за наградите заради ролята си в "Les Amandiers" (Вечно млади), посветена на сексуално разкрепостена група студенти по драма през 80-те години на миналия век.

Решението на наградите "Сезар" е следствие от протестите по време на церемонията през 2020 г., когато Роман Полански, осъден за изнасилване на малолетна, спечели наградата за най-добър режисьор, което предизвика сериозна реорганизация на Академията. 

"Беше взето решение да не се изтъкват хора, които може да са били поставени под въпрос от съдебната система за актове на насилие", се казва в съобщението, като се добавя, че тази стъпка се предприема "от уважение към жертвите", дори ако те са само "предполагаеми" жертви.

 

Новини