Robbie Robertson от The Band почина на 80 години

10 август 2023
Robbie Robertson
Снимка от YouTube screenshot

Китаристът на The Band, певец и автор на песни Robbie Robertson почина на 80 години.
 
Новината беше потвърдена в сряда вечерта (9-и август) от екипа на групата в социалните мрежи. Изявлението, което първо дойде от семейството на Robertson, гласи: "Robbie почина, заобиколен от семейството си, включително съпругата му Janet, бившата му съпруга Dominique, нейния партньор Nicholas и децата му Alexandra, Sebastian, Delphine и партньорът на Delphine, Kenny."

Robbie Robertson има и петима внуци.

Семейството на музиканта призова вместо да се изпращат цветя, да се направят дарения за създаването на нов културен център.

Robbie Robertson се запознава с Ronnie Hawkins, Levon Helm, Rick Danko, Richard Manuel и Garth Hudson като тийнейджър и те сформират The Hawks. След раздялата на групата с Hawkins през 1965 г., те са наети като подгряваща група на Bob Dylan по време на неговия обрат към неакустична музика.

Robertson и компания след това се преименуват на The Band и издават дебютния си албум „Music from Big Pink“ през 1968 г. Издават хитове като „The Weight“, „The Night They Drove Old Dixie Down“, „Up on Cripple Creek“ и „It Makes No Difference“ преди прощалното им шоу през 1976 г.

Концертът е документиран от известния режисьор Martin Scorsese в „Последният валс“ от 1978 г., който се счита за класика в историята на музикалните документални филми. 

Robertson продължава да работи с бившите си колеги от групата в други странични проекти, като същевременно издава солов материал през останалата част от кариерата си. Издава едноименния си дебютен албум през 1986 г. и втория си албум, „Storyville“, през 1991 г. и участва в записите на Tom Petty and the Heartbreakers, Ringo Starr, Neil Diamond и други. Последният му самостоятелен албум, „Sinematic“, излиза през 2019 г.

След „Последният валс“ Robertson продължава да поддържа творчески отношения с Martin Scorsese. Създава музика към няколко от неговите филми, включително „Разяреният бик“, „Казино“, „Вълкът от Уолстрийт“ и „Ирландците“. Той е написал музиката и за най-новия филм на режисьора, "Убийците на цветната луна", който ще излезе по-късно тази година.

Новини