Румъния обвини "Евровизия" в манипулации

Уточняваме, че румънското жури реши да даде максимална оценка на представителите на Молдова

16 май 2022
social
Снимка от Евровизия

Организаторите на международния конкурс "Евровизия" са променили оценките, дадени от членовете на журито от Румъния, като са дали най-висока оценка на Украйна вместо на Молдова. Това съобщи в неделя ръководителят на румънската делегация Юлияна Марчук.

„Бяхме изненадани да открием, че гласът на румънското жури не беше взет предвид при изчисляването на крайната оценка, организаторите присъдиха различен набор от точки на участниците във финала от името на журито на нашата страна“, цитира думите й TVR-1. „Уточняваме, че румънското жури реши да даде максимална оценка на представителите на Молдова“, подчерта Марчук.

В същото време се посочва, че преди обявяването на резултатите от гласуването журитата на шест държави бяха отстранени от състезанието от Европейския съюз за радио и телевизия въз основа на „неправилна схема за гласуване“. Румъния обаче, според канала, очевидно не се е появила в списъка с шест държави, а членовете на журито не са получили официално известие за подозрения за нарушения по отношение на гласуването във втория полуфинал.

В същото време се подчертава, че по време на обявяването на резултатите от преброяването на гласовете на румънското жури водещата Еда Маркус не се появи на екрана. Вместо това, резултатите от гласуването на националното жури на Румъния бяха обявени от представителя на Евровизия в Торино. В този контекст TVR-1 поиска от организаторите на конкурса официално да предоставят конкретните причини, поради които са променили оценката на румънското жури.

Освен това се изяснява, че в зависимост от отговора, който ще бъде изпратен на TVR-1, телевизионният канал си запазва правото да предприеме мерки за коригиране на ситуацията.

Новини