Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Руснак възпроизведе над 13 000 цифри на числото Пи
Руснак възпроизведе над 13 000 цифри на числото Пи
Руснак възпроизведе над 13 000 цифри на числото Пи Понеделник, 28.10.2019 г., 17:31 ч. Десетокласникът попадна в руската Книга на рекордите

Десетокласник в специализирания учебно-научен център на Уралския федерален университет  попадна в руската Книга на рекордите, след като възпроизведе по памет над 13 000 математически знака на числото Пи, съобщи РИА Новости.

"Денис Бабушкин тренира една година и благодарение на своите усилия и на подкрепата на университетските преподаватели, през август в Москва той участва в поправянето на този рекорд. На дъска в специално помещение той написа цифри на числото Пи и по този начин успя да възпроизведе за 6 часа и 20 минути заедно с почивките 13 202 знака“, каза източник на агенцията.

Той уточни, че проверката на резултатите и процедурите за потвърждаване на рекорда са отнели около два месеца, като едва през октомври Бабушкин е получил диплома и официално потвърждение, че е вписан в руската Книга на рекордите.

Според пресслужбата, ученикът видял преди година информация за състезания за запаметяване на знаците на числото Пи, когато му дошла идеята да счупи руския рекорд и започнал да тренира.

Предишният рекорд на Русия принадлежеше на учителя по история Владимир Кондряков, който успя да възпроизведе 13 183 цифри. Световният рекорд за запаметяване на знаци на числото Пи след десетичната запетая принадлежи на индийския студент Раджвир Мин, който през март 2015 г. възпроизведе 70 000 знака.

Коментари