Scorpions влязоха в милиардерския клуб с “Wind of Change”

09 Февруари 2023
Scorpions
Снимка от YouTube screenshot

Видеото към емблематичната песен на Scorpions от 1990 г. “Wind of Change” влезе в милиардерския клуб на сайта за видеосподеляне YouTube. Смята се, че черно-белият клип, който започва с кадри на фенове, вдигнали бенгалски огън в ръце, е допринесъл за по-бързото приключване на продължилата с десетилетия Студена война между САЩ и бившия Съветски съюз. В него са включени военни сцени с танкове, икономически кризи, кадри от протестите на площад Тянанмън в Китай и падането на Берлинската стена. Това е първият клип на Scorpions, който достига 1 милиард гледания. 

Баладата се превърна в най-продавания сингъл от германски изпълнител в САЩ. Тя е написана по време на посещение на групата в Москва през 1989 г. Година по-рано те стават едва втората западна рок банда с концерт в Русия. Шоуто е в Ленинград (днешния Санкт Петербург) и е част от турнето “Savage Amusement”.

През август 1989 г. Scorpions се завръщат в Москва за летния фестивал “Музика за мир”, в който участват също Ozzy Osbourne, Cinderella, Motley Crue, Skid Row и хедлайнерите Bon Jovi. През ноември 1989 г., когато пада Берлинската стена, “Wind of Change” се превръща в неофициален химн на обединението на Германия. 

През 2020 г. песента става тема на подкаст в осем части с водещ Patrick Radden Keefe, в който се разискват слуховете, че агенти на ЦРУ тайно са написали песента като част от усилията да се спре Студената война. И макар бандата никога да не е признавала, нито отричала, истинността на тези твърдения, в подкаста анонимен бивш шпионин казва на журналиста и автор Keefe, че без съмнение американската разузнавателна служба се е занимавала с писане на песни с подмолни цели. “Всъщност, ще се учудя ако това не се прави и днес. Ще оставя на вас да прецените кои изпълнители може да правят това”, казва анонимният източник в предаването. 

Новини