Канал 3 | The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
гледай слушай
Семейство Walton е най-богатото в света
Семейство Walton е най-богатото в света
Семейство Walton е най-богатото в света Неделя, 11.08.2019 г., 09:06 ч. За една година общото състояние на 25-те най-богати семейства в света е нараснало с 24% и възлиза на 1,4 трилиона долара.

Американското семейство Уолтън, което притежава веригата супермаркети Walmart, е на първо място сред най-богатите семейства, според класацията на Блумбърг.

Агенцията оценява богатството им на 190,5 милиарда долара. През последната година семейство Уолтън са спечелили 39 милиарда долара.

Това са наследниците на Сам Уолтън, който заедно с брат си Джеймс, през 1962 година основава малък магазин в Арканзас. Днес това е най-голямата верига магазини в света. Наследници са трите деца на Сам Уолтън, снаха му, а по-малка част се притежава от двете дъщери на брата на Сам Уолтън.

На второ място в класацията на най-богатите семейства е фамилията Марс, която контролира едноименната компания, известна най-вече със своите шоколадови десерти. От началото на годината Марс са станали по-богати с 37 милиарда долара, а общото им състояние достигна 126,5 милиарда долара.

Трети в класацията са братята Чарлз и Дейвид Коки, които ръководят нефтохимическата корпорация Koch Industries. Богатството им през последната година се е увеличило с 26 милиарда долара и сега възлиза на 124,5 милиарда.

В топ 5 се нареждат още кралската династия Ал Сауд от Саудитска Арабия и братята Ален и Джерард Вертхаймерс, които притежават парфюмната къща Chanel.

Шестата позиция е за семейство Дюма, което притежава модната къща Hermes.

На седмото място са три белгийски династии - Ван Дам, Спулберх и Де Мевиус - контролиращи пивоварната компания Anheuser-Busch InBev.

Осмото място заемат германските семейства Берингер и фон Баумбах, собственици на фармацевтичната група Boehringer Ingelheim.

Амбани са девети, контролирайки индийската индустриална група Reliance Industries.

В първата десетка са и американците Каргил и Макмилан, които притежават хранителната компания Cargill и имат само 42,9 милиарда долара.

Коментари