Shakira ще получи наградата "Видео Авангард"

28 август 2023
Shakira
Снимка от БГНЕС

Носителката на "Грами" Shakira ще стане първата музикална звезда от Южна Америка, която ще получи почетна статуетка на Видео музикалните награди на MTV, прекръстена в чест на краля на поп музиката Michael Jackson. Церемонията ще се състои на 12-и септември. Певицата също така ще пее на събитието, което ще се проведе в Нюарк, Ню Джърси.

Shakira е носителка на 4 награди за видео от церемонията, а тази година има четири номинации - две в категорията "най-добра латино музика" и по една за колаборация и за артист на годината.  

“Shakira е истинска световна сила, която продължава да вдъхновява и да влияе на масите със своя уникален музикален талант. Тя е проправила път за много жени по света и е сред първите артисти, които популяризират латино музиката в целия свят. Нейното творческо влияние върху музикалната индустрия ще продължи да се усеща още дълго време, защото тя продължава да създава музика на най-високо ниво", казват организаторите на наградната церемония. 
 

Сред предишните носители на наградата "Video Vanguard Award" са Beyoncé, Madonna, Janet Jackson, LL Cool J, Jennifer Lopez, Rihanna, Justin Timberlake и Missy Elliott. David Bowie, The Beatles и режисьорът Richard Lester си поделиха отличието на първата церемония на Видео музикалните награди през 1984 г. 

Статуетката се връчва на изпълнители за техния изключителен принос към създаването на музикални видеоклипове и към поп културата. Тя съперничи по важност на основната награда на церемонията - за видео на годината. 

През 1991 г. специалната награда е прекръстена в чест на Michael Jackson, но музикалната телевизия, която раздава наградите, през последните години изостави името на краля на поп музиката. Причината са поредните скандални обвинения към певеца в педофилия в документалния филм "Да напуснеш Невърленд", който излезе през 2019 г.

Новини