Sia e диагностицирана с аутизъм

31 май 2023
Sia
Снимка от Facebook

Две години след като се извини за начина, по който изобразява аутизма в своя филм "Music", Sia разкри, че самата тя наскоро е била диагностицирана с това състояние. 

В ново интервю певицата разказа: 

“В продължение на 45 години живях с нагласата "Сега трябва да си сложа "човешкия костюм". И едва през последните две години вече съм истински себе си". 

Чувството, което тя описва като това да играе ролята на човек, вместо просто да съществува като такъв, съответства на практиката за маскиране на признаците на аутизма. Това е акт на съзнателно или подсъзнателно потискане на аутистично поведение, за да може човек да се впише сред останалите хора. 

Макар обикновено диагнозата да се поставя в детството, естеството на аутистичният спектър е такова, че състоянието може да се открие в по-късен етап от живота на човека. 

“Аз съм в Спектъра и се възстановявам или нещо подобно, много неща са. Никой никога не може да те познава и да те обича, когато си изпълнена с тайни и ... живееш в срам. И когато най-после седнеш е една стая, пълна с непознати, и им кажеш своите най-дълбоки, мрачни и срамни тайни, всички се смеят с нас и за първи път в живота си не се чувстваме като пълни нищожества, чувстваме се сякаш ни виждат за първи път такива, каквито сме, и след това можем да излезем пред света и да се държим като хора, като човешки същества, а не да се преструваме". 

Част от критиките към Sia заради "Music" бяха предизвикани от факта, че ролята на жена с аутизъм беше поверена на Maddie Ziegler, която участва от дете в клиповете на певицата и която няма това поведенческо разстройство. Недоволство имаше и заради неправилно представяне на аутистите. През 2021 г. филмът получи две номинации за "Златен глобус", но заради вълната от негативни и дори гневни коментари, Sia се извини няколко пъти в Twitter и накрая деактивира акаунта си. 

Новини